top of page
  • Spinoff

HAN HAR MASSER AF SELVTILLID… ELLER ER DET SELVVÆRD?


Vi kan godt have masser af selvtillid uden at have et godt selvværd, men kan vi have et godt selvværd uden at have selvtillid? Hvad er forskellen og hvorfor er det vigtigt? Med selvværd følger oftest selvtillid, men med stor selvtillid følger ikke automatisk et højt selvværd. Lad os lige få forståelsen af forskellene på plads først.

Begrebet selvtillid dækker over de ydre kvaliteter, som kan ses af en selv og af andre: vores kompetencer, ting vi er gode til, det vi kan præstere og har præsteret, og hvordan vi ser ud. Nogle mennesker er dygtige til noget bestemt og får en stor selvtillid ved at være gode til netop det.

Begrebet selvværd dækker over den holdning, vi har om os selv og hvordan vi ser os selv som menneske: Jeg er ok, med mine evt. fejl. Her handler det ikke om at være god til noget bestemt som for eksempel studierne, arbejdet, en sportsgren m.v., men om at hvile i sig selv og være glad og tilfreds med, hvem man er og hvad man er for andre.

Man har altså en følelse af, at man er noget værd blot ved at være til og ikke pga. ens ydre kvaliteter og det, man er god til.

Hvorfor er det vigtigt at kende forskellen?

  1. Fordi, det har forskellige konsekvenser. Lavt selvværd, betyder at jeg grundlæggende ikke synes, at jeg er ok som menneske. Det har en negativ indvirkning på arbejdspræstationer, arbejdsglæde og generelle trivsel. Lav selvtillid betyder, at du ikke har tillid til at du kan præstere noget specifik dvs. En konkret opgave. Det vil påvirke din evne til at nå de mål du sætter dig. Hvis ikke du tror du kan, så kan du nok heller ikke.

  1. Fordi man arbejder med at højne det på to forskellige måder. Kender man ikke forskellen bruger man måske de forkerte metoder til at bearbejde de stopklodser, der hindrer vores udvikling. Det vil være som at tage et knæbind på, hvis man har ondt i hovedet. Hvis vi ikke først kan identificere smertepunktet er en korrekt og langtidsvarende behandling på forhånd mislykket.

Hvordan arbejder man med at højne sit eget selvværd eller sin egen selvtillid, og hvordan kan man som leder eller kollega højne et andet menneskes selvværd eller selvtillid – det skriver vi om i næste uge.

#Trivsel

52 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page