top of page
  • Spinoff

Boganbefalinger #1


Sommerferie er for de fleste lig med afslapning. Men bare fordi der ikke sker en masse omkring dig, kan der stadig være drøn på tankevirksomheden. Derfor lægger vi denne gang to bøger i anbefalingsbunken, som skal skabe rum til reflektion og eftertanke: den svenske psykolog og psykoterapeut Anna Kåvers At leve et liv, ikke vinde en krig og den svenske psykiater Åsa Nilsonnes Hvem bestemmer i dit liv? Begge bøger har til formål at gøre dig i stand til, at sætte dig selv i førersædet i dit eget liv og aktivt tage kontrollen og sætte destinationen - før dine omgivelser gør det for dig! Begge titler er små, let tilgængelige og velskrevne bøger, der byder på en række øvelser og spørgsmål, der konfronterer vores ofte kontante og umættelige søgen efter lykke og kontrol, mindre stress og mere energi i hverdagen. At acceptere de svære situationer og vilkår vi til tider stilles overfor i såvel vores arbejde som i privatlivet. At blive bevidst om og finde ind til det, der virkelig har betydning for os, at give slip på tanketyranniet og kunne nyde det der er - lige her og lige nu. Anna Kåvers At leve et liv, ikke vinde en krig bygger på DBT, der er en kognitiv terapimetode, som anvendes til at behandle en række psykiske lidelser. Anna Kåver tager i sin bog udgangspunkt i denne behandlingsform, da et af dens grundprincipper bygger på accept, som Kåver mener er udganspunktet for udvikling. Accept indebærer at se og affinde sig med både sin indre og ydre virkelighed uden hverken at flygte eller fordømme. Accepterer man sin livssituation, betyder det ikke, at man afstår fra at søge forandring i en vanskelig situation, men at man opgiver sin krig mod selve livet. Selvom det kan synes paradoksalt, så betyder det at acceptere at handle aktivt i overensstemmelse med sin kerneværdier og mål. Det handler om at finde balancen mellem accept og forandringen. Man kan ikke arbejde videre fra et udgangpunkt man konstant er i kamp med.

Åsa Nilsonnes Hvem bestemmer i dit liv? handler om at træne sig op til at udøve bevidst og opmærksomt nærvær. Når du træner dig selv i at udøve opmærksomt nærvær er det essentielt, at du undlader at vurdere eller dømme - både dig selv og det som foregår omkring dig. Det ultimative mål med at dyrke mindfulness er at øge din glæde og tilfredshed med livet, og ikke mindst rykke dig tættere på dine mål.

”Livet, i hvert fald det liv, vi lever i vort indre, bliver meget let en krigsskueplads, hvor du som en anden Don Quijote kæmper mod vejrmøller, en endeløs kamp. Og hvad vil du vinde? Er du sikker på, at et liv uden sorg og bekymring er et bedre og mere lykkeligt liv? Er du sikker på, at det nye arbejde eller de faste muskler er det eneste, der skal til for at blive lykkelig?”

Med Kåvers og Nilsonnes bøger kan vi bevæge os tættere på det, man kan kalde hverdagslykke. Vi skal stoppe med at slå os selv oven i hovedet med vores dårligdomme, og stedet dyrker det, som gør os glade, og som kan føre til positiv udvikling. Grib livet!


56 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page