top of page
  • Spinoff

3 myter om personprofiler, der ikke holder vand

Opdateret: 20. mar. 2020


I dag har vi én mission. Vi vil aflive nogle af de tre mest sejlivede myter, der hersker om personprofiler. Vi piller de tre myter fra hinanden og forvandler dem til tre gode argumenter for, hvorfor de fleste mennesker kunne være godt tjent med en personprofil.

Myte #1: Der findes gode og dårlige typer Alle typer er lige gode, vi er ofte ikke lige gode til de samme ting, og har alle sammen vores styrer og udfordringer. Det handler om, at vi motiveres af forskellige ting og dermed også træner forskellige ting, som så igen gør os bedre til forskellige ting. Nogen typer får energi af at være sammen med andre mennesker, og deres evner til at arbejde sammen med andre og være lydhør overfor andres behov er derfor i konstant udvikling. Andre trives bedst med deres eget selskab, hvilket kan gøre dem stærke i disciplinen fordybelse og selvstændighed.

Myte #2: Man bliver sat i bås! Når man bruger personprofiler professionelt, sker der faktisk det modsatte – man bliver ikke sat i bås, man bliver faktisk sat fri. Eksempelvis bliver man med en personprofil klar over, hvad man ubevidst foretrækker at gøre og kan dermed bevidst og aktivt træffe andre valg, når det sædvanlige ikke virker. Selvom man har en persontype - det man også kan kalde ”et foretrukkent udgangspunkt” - betyder det ikke, at man ikke kan og ikke skal gøre noget andet hvis situationen kræver det, det vil blot kræve mere opmærksomhed og energi. Det er først, når vi ikke er bevidste om vores adfærd, at den sætter os i bås og afholder os fra at udvikle os.

Myte #3: Jeg er da ikke bare én type - det kommer an på konteksten. Typer kan ikke forklare alt. Vi er som mennesker påvirket af, hvor vi er, konteksten vi befinder os i, hvem vi er sammen med, om vi er trygge, de omgivne magtbalancer etc. Der vil være mange faktorer, der påvirker, hvordan vores type kommer til udtryk i vores adfærd. Afhængig af hvilke faktorer der indføres vil typen naturligvis komme til udtryk på forskellige måde, men det ændrer ikke ved ens grundlæggende persontype.

At man er en bestemt type betyder ikke, at man ikke er et meget komplekst og sammensat menneske, men vi har alle vores præferencer og måder at være i verden på, som falder os naturligt. Med en personprofil i bagagen kan du derfor bedre forudse, hvilke reaktioner og adfærd bestemte kontekster vil afføde, og på den måde være på forkant med, om du aktivt skal omlægge din måde at være til stede i situationen. Her bliver du kongen af konteksten og ikke omvendt.

Vil du have lavet en personprofil? Er du blevet nysgerrig på, hvad en personprofil kan gøre for dig og din udvikling, så er vores kursus, Introduktion til personprofiler – forstå dig selv og andre, lige noget for dig. Vi har to kurser på plakaten – henholdsvis den 28. september i Hillerød og den 5. oktober i Valby. På kurset får du blandt andet kortlagt din personprofil og en række nyttige redskaber, der gør dig i stand til at arbejde aktivt med din type i forhold kommunikation, samarbejde og trivsel. Du kan læse mere om personprofiler og de forskellige værktøjer test og målinger her.


85 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page